Participatie in Oud-Turnhout
30 September 2024
Samen werken aan een leuker, toffer, plezanter Oud-Turnhout. Dat gaan we realiseren door echte participatie van de inwoners.
Groen wil burgers meer inspraak geven in de begroting van de gemeente.
Groen pleit voor transparantie over contacten tussen het gemeentebestuur en lobby's. In het Europees parlement is zo een wetgevende voetafdruk verplicht. Ook lokaal is belangenvermenging tegengaan net zo belangrijk. Participatie is geen verplicht en vervelend nummertje, wel integendeel. Op een goede manier burgers betrekken, zorgt voor een groter draagvlak en betere beslissingen.
Een Groen participatiebeleid neemt burgers dan ook ernstig, betrekt hen zo vroeg mogelijk in het besluitvormingsproces en laat ruimte voor onafhankelijkheid en initiatieven van onderuit. Wij zijn niet bang van verandering als die verandering de gemeente ten goede komt.
Op dat vlak is er binnen onze gemeente nog wel wat werk aan de winkel. Zo dienen hoorzittingen en informatievergaderingen niet om een genomen beleidsbeslissing te verkopen maar wel om vooraf echt naar mensen te luisteren.
Burgers hebben ook recht op een snel, correct en begrijpelijk antwoord op vragen. Ook als het niet verplicht is, antwoordt de gemeente op bezwaarschriften. Burgers krijgen ook praktische ondersteuning bij het indienen van een klacht of bezwaarschrift.
Advies- en beheerraden worden nauw betrokken, en hun adviezen (al dan niet op eigen initiatief) worden steeds ernstig genomen, dus niet alleen wanneer het het bestuur goed uitkomt.
Bij het opstellen van het meerjarenplan moeten de diverse adviesraden hun inbreng kunnen blijven doen. Participatie bij het opstellen van dit beleidsplan zal op een heel nieuwe wijze aangepakt moeten worden, maar is noodzakelijk omdat er anders geen draagkracht is voor 6 jaren “beleid”.
De gemeenteraad blijft het hart van de lokale (representatieve) democratie. Belangrijke strategische discussies horen thuis in de raad, niet in ‘de wandelgangen’ of in ‘achterkamertjes’. De werkgroep informatie en inspraak maakt actief deel uit van het beleidsproces. Twee werkdagen per maand worden ingepland: één voor langere termijnprojecten waar inbreng mogelijk is en één om een afgewerkt dossier toe te lichten voor het naar de raad gaat. We
zullen hier als raadsleden actief in participeren.
De lokale ambtenaar speelt hierbij een sleutelrol. Groen wil het lokale personeel ten volle waarderen door het actief te betrekken, op zijn competenties aan te spreken, voldoende scholings-en opleidingsmogelijkheden te geven en spreekrecht en meldingsplicht te voorzien. Het aanlopen bij schepenen om één en ander te regelen zou voorgoed voorbij moeten zijn.