Sociaal beleid voor iedereen

02 Oktober 2024

Sociaal beleid voor iedereen

Groen Oud-Turnhout staat voor een warme en zorgende samenleving. Omgaan met respect voor mensen en de wereld staat bij ons voorop. Een echt sociaal beleidsplan vertrekt vanuit de onvoorwaardelijke garantie op een menswaardig bestaan voor elk individu.We beschouwen de integratie van het OCMW en de gemeente als een opportuniteit om van het lokaal beleid een integraal sociaal beleid te maken met een toegankelijke dienstverlening. De sociale reflex moet, net zoals duurzaamheid, verweven worden in alles wat we als lokaal bestuur doen.Nog steeds zijn er mensen die zelf de weg niet vinden naar de hulpverlening. Scholen, opvang, dokters, mutualiteit, ... moeten fungeren als voelspriet zodat mensen in armoede sneller bereikt worden.

Mensen met een leefloon moeten niet enkel gecontroleerd, gesanctioneerd of simpelweg geschrapt worden. Deze mensen hebben in de eerste plaats recht op hulp en ondersteuning. We willen inzetten op begeleiding en coaching op maat.

Kansarmoede zorgt vaak ook voor sociaal isolement. Mensen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen, kan dit isolement doorbreken en een eerste stap zijn in het verdere activeringsproces.
We willen in onze gemeente actief de armoede bestrijden door in te zetten op integratie en begeleiding naar werk (arbeidsattitude, technische en sociale vaardigheden, ...) en arbeidszorg via ‘tijdelijke werkervaring’ (vroeger artikel 60) stimuleren. Daarnaast moet ook ingezet worden op vorming en persoonlijke ontwikkeling. De gemeente kan kansen creëren door sociale economie te stimuleren en samen te werken met verschillende partners. Ook pleit Groen voor meer ondersteuning bij automatische rechtentoekenning. Het is de rol van het Sociaal Huis om heel actief na te gaan op welke premies of ondersteuning bepaalde inwoners recht hebben en hen bij het aanvragen te begeleiden. (b.v. schooltoelage)
Onze gemeente kan rekenen op heel wat vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten op vele gebieden. Vanuit het bestuur willen we dit engagement ten volle waarderen en mee ondersteunen. Dit door een verantwoordelijke aan te duiden die de vrijwilligerswerking mee opvolgt en uitbouwt waar nodig. De gemeente zorgt voor extra ondersteuning en omkadering waar nodig. Dit kan in de vorm van het ter beschikking stellen van een locatie, tussenkomen in de kosten van het volgen van cursus of opleiding.

Meer mensen worden steeds ouder. Dat vraagt van een lokaal bestuur een actief ouderenbeleid, niet alleen voor, maar vooral in overleg met ouderen. Zo willen we ouderenorganisaties ondersteunen en meer zichtbaar maken in de gemeente. Een ouderenbeleid moet inclusief zijn: aandacht voor ouderen is terug te vinden in verschillende beleidsdomeinen (wonen, welzijn, ruimtelijke ordening, mobiliteit, inspraak, ...)
Heel veel ouderen zijn actief, ze doen aan vrijwilligerswerk, ze vangen de kleinkinderen op en doen andere zorgtaken. Een enorme rijkdom voor de lokale samenleving. De ervaring en bekwaamheid van ouderen willen we verzilveren door hun talenten te koppelen aan een lokale behoefte (leesouder op school, dorpsgids, in stand houden van ambachten en technieken, ...).
Parallel hieraan zal de nood aan ondersteuning en zorg echter ook groter worden. ‘Dé oudere’ bestaat niet, we moeten dus rekening houden met de verschillende behoeften van alle ouderen. Groen wil iedereen de kans geven op een aangename oude dag.

We zouden moeten kunnen komen tot een concept waarbij kinderen, ouderen en jongeren samen-leven. Nu hebben we nog een apart beleid senioren, apart onderwijs, apart jeugdbewegingen. We kunnen streven naar een meer geïntegreerde aanpak waarbij ouderen zorgen voor kinderen maar ook kinderen ouderen jong houden. Niet alle seniorenactiviteiten moeten in Eigenaard doorgaan, en de activiteiten voor kinderen niet altijd op school. Laat ons breder denken, bv. via intergenerationele projecten.
Ouderen moeten actief kunnen blijven in sport-, vrije tijd- en cultuurverenigingen.

Het aanbod in Dienstencentrum Eigenaard willen we nog verder uitbouwen.
Door de vergrijzing zal ook het aantal mensen met dementie stijgen.
We willen van Oud-Turnhout een dementievriendelijke gemeente maken.
Door aangepaste zorg kunnen zorgbehoevende ouderen zo lang mogelijk in de eigen buurt blijven wonen. Wijken en woonkernen worden woonzorgzones. Een mix van verschillende woontypes (aangepaste woningen, aanleunwoningen en specifieke zorgwoningen) maakt langer thuis wonen haalbaar. Een uitgebreid zorgaanbod: maaltijden aan huis, informatie en advies, verpleging en verzorging aan huis.... zorgt er voor dat levenslang wonen in eigen buurt mogelijk wordt.