Natuurbegraafplaats in Oud-Turnhout

27 Juni 2023

Natuurbegraafplaats in Oud-Turnhout

Op de gemeenteraad van 25 mei 2023 werden de plannen voor de natuurbegraafplaats goedgekeurd. Naast de bestaande begraafplaats wordt een perceel aangelegd als natuurbegraafplaats. Gemeenteraadslid Mark Van Gorp vertelt hier waarom hij helemaal mee is.

De natuurlijke omgeving

Deze natuurlijke omgeving van onze nieuwe begraafplaats biedt een serene en vredige sfeer, die kan helpen bij het creëren van een gevoel van verbondenheid met de natuur en de omgeving.

Duurzaamheid

Onze natuurbegraafplaats gaat beheerd worden op een manier die de natuurlijke omgeving respecteert. Er worden geen traditionele grafstenen geplaatst, maar in plaats daarvan wordt er een natuurlijke markering gebruikt. Er worden diverse bomen en hagen geplant en alles wordt ingezaaid met een bloemenweide. Dit draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit en het creëren van een duurzame laatste rustplaats. Duizenden vlinders, bijen en andere insecten zullen gebruikmaken van deze bloemenpracht.

Een persoonlijke betekenis

Voor veel mensen heeft de natuur een diepe betekenis en kan deze troost bieden. Een natuurbegraafplaats kan iemand de mogelijkheid geven om in harmonie met de natuur begraven te worden, wat kan helpen bij het creëren van een gevoel van verbondenheid, rust en spiritualiteit.

Een natuurbegraafplaats kan een manier zijn om jouw liefde voor de natuur te uiten en een bijzondere laatste rustplaats te kiezen die in overeenstemming is met jouw persoonlijke waarden.

Daarom ben ik helemaal mee. (Mark van Gorp, gemeenteraadslid Oud-Turnhout)