Wij gaan voor...
Een groene, bruisende gemeente waar iedereen zich thuis voelt en kan participeren om samen Oud-Turnhout te maken. Een gemeente die bewust omgaat met haar patrimonium en natuur.
Een gemeente die vooruit kijkt, zich voorbereidt op het veranderende klimaat, de vergrijzing....
Omdat we weten dat het anders kan, gezonder, eerlijker, menselijker.
DUURZAAM
Voor Groen is dit geen modewoord maar een beleidsdomein dat horizontaal moet worden aangepakt. Horizontaal omdat het betrekking heeft op heel veel domeinen: energie, water en afval, mobiliteit, ruimtelijke ordening, verkeersveiligheid, fair trade, groene ruimte, biodiversiteit, gezondheid, ... Het gaat om alle aspecten van het maatschappelijk gebeuren met respect voor de komende generaties en in solidariteit met de mensen in het Zuiden.
MOBILITEIT
De basis van een duurzaam mobiliteitsbeleid is een sterk ruimtelijk beleid. Kernversterking en het slim mengen van verschillende functies zoals wonen, werken, winkelen, onderwijs, recreatie, ... Voorzieningen op goed bereikbare plekken. Op die manier kan je het aantal verplaatsingen met de auto terugdringen.
In ons centrum staat de leefkwaliteit voor ons voorop. De gebruiksruimte primeert op de verkeersruimte. De meest kwetsbaren zijn voor ons de norm. Veiligheid voor kinderen, senioren en personen met een beperking, komt eerst.
Ons dorp is echter ook een doorgang gemeente met veel verkeer tijdens de spitsuren.
We willen efficiëntere doorstroming op de invalswegen (vuilnisophaling, laden en lossen buiten de spitsuren) zodat sluiproutes langs woonstraten en landelijke wegen structureel kunnen worden aangepakt. Tijdens activiteiten zoals de braderij, moet het verkeer op de gewestweg beperkt of vertraagd worden (door nadar afsluitingen, de baan versmallen, of eenrichting en omleiding) of nog beter, willen we de gewestweg volledig afsluiten.
We willen straten op mensenmaat. Speelstraten, leefstraten, schoolstraten, fietsstraat. De kern moet meer zijn dan een openluchtparking. We kiezen voor een uitbreiding van het korte termijn parkeren in de blauwe zone en langer parkeren op enkele minuten loopafstand. We zorgen voor een bewonerskaart voor de inwoners die in het centrum wonen. Onze dorpskern(en) is (zijn) heel compact, ideaal voor alternatieve vervoermiddelen.
We streven naar het STOP-principe: eerst stappers, dan trappers, daarna openbaar vervoer en als laatste de privéauto.
Voor wijken die niet bereikbaar zijn via openbaar vervoer willen we lobbyen voor frequent openbaar vervoer.
We gaan voor conflictvrije kruispunten. Ook het autodelen willen we in Oud-Turnhout verder aanmoedigen. Er moeten meer en andere fietsenstallingen komen, ook voor bakfietsen, fietskarren, en oplaadpunten voor elektrische fietsen.
NATUUR EN MILIEU
Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, zorgt voor een omgeving waar het goed wonen is, zwengelt de economie en werkgelegenheid aan en is de beste en goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast. De maatschappelijke waarde van publiek groen, parkjes, open ruimte, bossen en natuurgebied is zo groot dat elk lokaal bestuur hierin moet investeren.
We gaan voor vergroening van onze gemeente.
In het centrum stimuleren we groen dicht bij de mensen. Straatgroen, gevelgroen en groendaken zijn goede voorbeelden van plantengroei in woonkernen. Ze leveren schaduw als het zonnig is, bufferen water als het nat is en koelen door verdamping als het heet is. Al die voordelen wegen zeker op tegen de beperkte last van bladval in de herfst. Het openbaar groenbeheer dient verstandig aangepakt en kan zo zorgen voor meer biodiversiteit. Er dient gekozen te worden voor de juiste combinatie van bomen en heesters en kruidachtigen. We kiezen bij aanplanting op openbaar domein voor streekeigen bomen, besdragers, bij- en vlindervriendelijke planten.
Er moeten meer bomen, goed gekozen, aangeplant, ook in het centrum, op plaatsen waar ze voldoende ruimte krijgen. Gemeentelijke diensten gebruiken, zoals wettelijk bepaald, geen herbiciden en pesticiden.
In elke nieuwe wijk/verkaveling zorgen we voor avontuurlijke, groene speelruimte, bomen en een waterpartij.
De omgevingsvergunning, waarbij bouw- en milieuvergunningen in één procedure worden samengevat, biedt kansen om bij elke bouwaanvraag na te gaan wat de natuurwaarde op het perceel kan zijn waarop gebouwd of verbouwd wordt. Bepalingen rond natuur bijdrage kunnen worden opgelegd.
Waardevolle bomen op bouwgronden moeten geregistreerd en beschermd.
We kijken uit naar de finalisatie van de aanleg van een natuurbegraafplaats. De afspraken zijn gemaakt, de uitvoering is gestart.
Ook een geboortebos willen we realiseren.
Er moet meer ruimte komen voor water, wateropslag.
We kiezen voor minder verharding. Bebouwing in overstromingsgebied wordt niet toegelaten.
Landschap De Liereman is erkend als stiltegebied en landschapspark waarin de natuur maximaal kan ontwikkelen maar waarin ook de mensen kunnen wandelen, fietsen, paardrijden en tot rust komen. We willen de Liereman verder uitbouwen naar een ‘Nationaal Park van de Noorderkempen’. Hiervoor moeten we verder samenwerken op regionaal vlak met KORDIA, Arendonk, Ravels en zelfs Nederland.
De gemeente ondertekende het Charter voor Biodiversiteit en engageert zich om werk te
maken van een lokaal diversiteitsbeleid. Ze betrekt hierbij zoveel mogelijk verenigingen.
RUIMTELIJKE ORDENING
Onze dorpskern willen we versterken en verdichten, Open ruimte en natuur willen we behouden, zelfs terugwinnen.
We gaan voor betaalbare, kleinere, woningen, meer sociale woningen.
We willen andere manieren van wonen promoten en faciliteren.
Het is aan de gemeente om het lokaal ruimtelijk beleid te sturen, niet aan privé-ontwikkelaars. Nieuwe wijken dienen diverser aangelegd; niet allemaal dezelfde types huizen maar een variatie van gezinswoningen, appartementen, studio’s, sociale woningen.
Kwetsbare groepen hebben recht op woonsubsidie.
AFVAL
Groen wil het voortouw nemen in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie.
We blijven inzetten op preventie; stickers om reclamedrukwerk te weigeren, promoten van het gebruik van herbruikbare luiers, thuiscomposteren, kippen subsidie. We willen het voortouw nemen in het vermijden van afval door te voorzien in herbruikbare draagtassen.
Bij grote evenementen moet er een uitgeschreven afvalbeleid zijn.
Scholen kunnen in het reglement opnemen dat enkel herbruikbare verpakking is toegestaan.
Zwerfvuil zorgt voor heel wat ergernis. Het strategisch plaatsen van extra vuilbakken, opruimacties met de hulp van jeugdbewegingen, sensibiliseringsacties via scholen, ... kunnen het probleem verminderen.
Ook meer controle en een gepaste straf bij overtreding is wenselijk.
Initiatieven als het repaircafé, de fietsbieb, zijn heel waardevol, dienen aangemoedigd en ondersteund en nog beter bekend gemaakt bij de bevolking.
KLIMAAT EN ENERGIE
We willen het bestaande klimaatplan waarin de gemeente haar voorbeeldfunctie opneemt verder uitwerken en we gaan voor een duurzaam aankoopbeleid.
Milieuvriendelijk, fair trade, streekproducten zijn de norm, niet de uitzondering.
Duurzaamheidscriteria dienen opgenomen in de lastenboeken. Die lastenboeken dienen te worden uitgebreid en toegepast.
Gezamenlijke aankopen van klimaatvriendelijke producten zoals elektrische fietsen, willen we centraal organiseren.
De mobiliteit van het gemeentelijk wagenpark moet duurzamer: minder wagens en rijdend op alternatieve energie. Autoluwe dagen gaan we ten volle ondersteunen.
We willen een kernafval vrije en GGO-vrije gemeente blijven en ondertekenen het charter' kernenergievrije gemeente’. Oud-Turnhout zal onbeperkt inzetten op hernieuwbare energie.
De uitbreiding van het aantal windmolens is een goede zaak als ze doordacht worden ingepland, met respect voor mens en natuur. Er is nood aan een
gemeenteoverschrijdende aanpak. Het is belangrijk voldoende draagvlak te hebben bij de bevolking voor de komst van een molen. Dit kan door het organiseren van burgerparticipatie in windenergieprojecten, zodat zij zelf mede- eigenaar worden en de financiële vruchten meedragen. Oud-Turnhout wil ook voortrekker worden in het ontwikkelen van andere bronnen van duurzame energie, zoals geothermische energie, zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen.
Subsidies om huizen energiezuiniger te maken zijn een win-win-situatie. Goed voor het klimaat, voor de economie en goed voor de portemonnee. Onze woningen behoren tot de slechtst geïsoleerde, meest energieverslindende in Europa. In Vlaanderen zijn ze verantwoordelijk voor bijna 15% van alle CO2- uitstoot. De overheid doet al heel wat via het toekennen van subsidies.
Ook de gemeente kan hierop verder inzetten. Zij kan sensibiliseren en mensen adviseren en bijstaan in het aanvragen van subsidies, vooral zij die het financieel moeilijker hebben. Ook huurwoningen mogen niet vergeten worden. Dit
kan bijvoorbeeld door renovatiepremies te voorzien met de voorwaarde dat de huurprijs gedurende een aantal jaar ongewijzigd blijft. Ook collectieve wijk renovaties kunnen inwoners over de streep trekken om hun huis energiezuiniger te maken. OT heeft al een aantal energiemeesters. Het kunnen aanvragen van energiescans (gratis voor mensen die tot de doelgroep behoren) is een mooi aanbod en kan mensen op weg helpen.
SOCIAAL BELEID EN (OUDEREN)ZORG
Groen Oud-Turnhout staat voor een warme en zorgende samenleving. Omgaan met respect voor mensen en de wereld staat bij ons voorop. Een echt sociaal beleidsplan vertrekt vanuit de onvoorwaardelijke garantie op een menswaardig bestaan voor elk individu.
We beschouwen de integratie van het OCMW en de gemeente als een opportuniteit om van het lokaal beleid een integraal sociaal beleid te maken met een toegankelijke dienstverlening. De sociale reflex moet, net zoals duurzaamheid, verweven worden in alles wat we als lokaal bestuur doen.
Nog steeds zijn er mensen die zelf de weg niet vinden naar de hulpverlening. Scholen, opvang, dokters, mutualiteit, ... moeten fungeren als voelspriet zodat mensen in armoede sneller bereikt worden.
Leefloners moeten niet enkel gecontroleerd, gesanctioneerd of simpelweg geschrapt worden. Deze mensen hebben in de eerste plaats recht op hulp en ondersteuning. We willen inzetten op begeleiding en coaching op maat.
Kansarmoede zorgt vaak ook voor sociaal isolement. Mensen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen, kan dit isolement doorbreken en een eerste stap zijn in het verdere activeringsproces.
We willen in onze gemeente actief de armoede bestrijden door in te zetten op integratie en begeleiding naar werk (arbeidsattitude, technische en sociale vaardigheden, ...) en arbeidszorg via ‘tijdelijke werkervaring’ (vroeger artikel 60) stimuleren. Daarnaast moet ook ingezet worden op vorming en persoonlijke ontwikkeling. De gemeente kan kansen creëren door sociale economie te stimuleren en samen te werken met verschillende partners. Ook pleit Groen voor meer ondersteuning bij automatische rechtentoekenning. Het is de rol van het Sociaal Huis om heel actief na te gaan op welke premies of ondersteuning bepaalde inwoners recht hebben en hen bij het aanvragen te begeleiden. (b.v. schooltoelage)
Onze gemeente kan rekenen op heel wat vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten op vele gebieden. Vanuit het bestuur willen we dit engagement ten volle waarderen en mee ondersteunen. Dit door een verantwoordelijke aan te duiden die de vrijwilligerswerking mee opvolgt en uitbouwt waar nodig. De gemeente zorgt voor extra ondersteuning en omkadering waar nodig. Dit kan in de vorm van het ter beschikking stellen van een locatie, tussenkomen in de kosten van het volgen van cursus of opleiding.
Meer mensen worden steeds ouder. Dat vraagt van een lokaal bestuur een actief ouderenbeleid, niet alleen voor, maar vooral in overleg met ouderen. Zo willen we ouderenorganisaties ondersteunen en meer zichtbaar maken in de gemeente. Een ouderenbeleid moet inclusief zijn: aandacht voor ouderen is terug te vinden in verschillende beleidsdomeinen (wonen, welzijn, ruimtelijke ordening, mobiliteit, inspraak, ...)
Heel veel ouderen zijn actief, ze doen aan vrijwilligerswerk, ze vangen de kleinkinderen op en doen andere zorgtaken. Een enorme rijkdom voor de lokale samenleving. De ervaring en bekwaamheid van ouderen willen we verzilveren door hun talenten te koppelen aan een lokale behoefte (leesouder op school, dorpsgids, in stand houden van ambachten en technieken, ...).
Parallel hieraan zal de nood aan ondersteuning en zorg echter ook groter worden. ‘Dé oudere’ bestaat niet, we moeten dus rekening houden met de verschillende behoeften van alle ouderen. Groen wil iedereen de kans geven op een aangename oude dag.
We zouden moeten kunnen komen tot een concept waarbij kinderen, ouderen en jongeren samen-leven. Nu hebben we nog een apart beleid senioren, apart onderwijs, apart jeugdbewegingen. We kunnen streven naar een meer geïntegreerde aanpak waarbij ouderen zorgen voor kinderen maar ook kinderen ouderen jong houden. Niet alle seniorenactiviteiten moeten in Eigenaard doorgaan, en de activiteiten voor kinderen niet altijd op school. Laat ons breder denken, bv via intergenerationele projecten.
Ouderen moeten actief kunnen blijven in sport-, vrije tijd- en cultuurverenigingen.
Het aanbod in Dienstencentrum Eigenaard willen we verder uitbouwen.
Door de vergrijzing zal ook het aantal mensen met dementie stijgen.
We willen van Oud-Turnhout een dementievriendelijke gemeente maken.
Door aangepaste zorg kunnen zorgbehoevende ouderen zo lang mogelijk in de eigen buurt blijven wonen. Wijken en woonkernen worden woonzorgzones. Een mix van verschillende woontypes (aangepaste woningen, aanleunwoningen en specifieke zorgwoningen) maakt langer thuis wonen haalbaar. Een uitgebreid zorgaanbod: maaltijden aan huis, informatie en advies, verpleging en verzorging aan huis.... zorgt er voor dat levenslang wonen in eigen buurt mogelijk wordt.
WONEN
Het woonbeleid is een regionale samenwerking.
Kernversterking en verdichting zijn belangrijk om de open ruimte te vrijwaren. Dit dient wel kwalitatief en doordacht te gebeuren. We willen geen algemene verappartementisering van het platteland. Er dient rekening gehouden te worden met de draagkracht van deomgeving en bestaand erfgoed dient gerespecteerd.
Mensen gaan momenteel reeds kleiner wonen. Dat is een wenselijke trend. Gemeenten kunnen dit stimuleren door bij de ontwikkeling van eigen gronden de voorkeur te geven aan bescheiden panden. Momenteel is hier trouwens de meeste vraag naar. Wel belangrijk is dat er in de buurt kwalitatieve open ruimte is.
Wonen is een grondrecht. Discriminatie op de woonmarkt kan niet maar bestaat wel degelijk, ook in onze gemeente. Mensen krijgen geen woning omdat ze een leefloon hebben, anderstalig zijn, ... Praktijktesten zijn zeker een goed instrument om dergelijke discriminatie
op te sporen. Ook kan er binnen een gemeentelijk samenwerkingsverband een charter ondertekend worden waarmee de verschillende woonactoren zich engageren om samen tegen discriminatie te strijden.
INTERNATIONALE SAMENWERKING
We zijn er trots op dat onze gemeente de gewenste 0.7 norm haalt en op die manier haar solidariteit met het Zuiden betuigt. We willen dit zeker als streefcijfer behouden. De Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (ROSA) blijft de gemeente adviseren voor financiële tegemoetkoming voor projecten in het Zuiden en voor noodhulp. Zij doet dit op een opbouwende, kritische manier.
Jaarlijks wordt er ingezet op sensibilisering zodat de inwoners van de gemeente beseffen dat ontwikkelingssamenwerking geen ver-van-hun-bed show is maar ons allen aangaat. Wat in het Zuiden gebeurt, heeft gevolgen voor ons hier. Wat wij hier doen, kan daar helpen. Met mensen in Noord en Zuid zetten we in op internationale samenwerking. Als partners, als gelijken.
SAMENLEVEN EN DIVERSITEIT
We willen een gastvrije gemeente zijn.
Kleinschalige opvang in lokale opvanginitiatieven is beter dan in grote anonieme centra. In het verleden verbleven de mensen hier kort en trokken dan verder naar de (overbelaste) grootsteden. In een kleine gemeente als de onze is er voldoende draagvlak, zijn er veel kansen op een snellere integratie, kennis van het Nederlands, ... Deze gastvrijheid en zorg voor erkende vluchtelingen of extra kwetsbaren kan ons als mens en gemeenschap
verrijken.
Wij gaan niet mee in het populisme, de radicalisering en ontmenselijking als antwoord op de angst die leeft bij mensen voor veranderingen. De grote groep mensen met honger, wanhoop, uitzichtloosheid is er. Door de klimaatverandering wordt het er niet beter op. We willen werken aan de fundamentele groeiende ongelijkheid en dit vraagt daadwerkelijke inspanningen, op lange termijn, met een duidelijke visie. We blijven kiezen voor solidariteit.
Dit moet nationaal en Europees aangepakt maar ook wij als gemeente kunnen hierin een krachtig signaal geven.
Enkele zaken zijn voor ons fundamenteel. We zijn fier dat Oud-Turnhout in het verleden zich steeds gehouden heeft aan de 0,7% norm van hetwerkingsbudget voor ontwikkelingshulp.
We willen dit blijven verderzetten. Het klimaatakkoord moet nagekomen, ook als dat geld kost, ook als dat de economische groei (tijdelijk) schaadt.
DEMOCRATIE EN PARTICIPATIE
Groen wil burgers meer inspraak geven in de begroting van de gemeente.
Groen pleit voor transparantie over contacten tussen het gemeentebestuur en lobby's. In het Europees parlement is zo een wetgevende voetafdruk verplicht. Ook lokaal is belangenvermenging tegengaan net zo belangrijk. Participatie is geen verplicht en vervelend nummertje, wel integendeel. Op een goede manier burgers betrekken, zorgt voor een groter draagvlak en betere beslissingen.
Een Groen participatiebeleid neemt burgers dan ook ernstig, betrekt hen zo vroeg mogelijk in het besluitvormingsproces en laat ruimte voor onafhankelijkheid en initiatieven van onderuit. Wij zijn niet bang van verandering als die verandering de gemeente ten goede komt.
Op dat vlak is er binnen onze gemeente nog wel wat werk aan de winkel. Zo dienen hoorzittingen en informatievergaderingen niet om een genomen beleidsbeslissing te verkopen maar wel om vooraf echt naar mensen te luisteren.
Burgers hebben ook recht op een snel, correct en begrijpelijk antwoord op vragen. Ook als het niet verplicht is, antwoordt de gemeente op bezwaarschriften. Burgers krijgen ook praktische ondersteuning bij het indienen van een klacht of bezwaarschrift.
Advies- en beheerraden worden nauw betrokken, en hun adviezen (al dan niet op eigen initiatief) worden steeds ernstig genomen, dus niet alleen wanneer het het bestuur goed uitkomt.
Bij het opstellen van het meerjarenplan moeten de diverse adviesraden hun inbreng kunnen blijven doen. Participatie bij het opstellen van dit beleidsplan zal op een heel nieuwe wijze aangepakt moeten worden, maar is noodzakelijk omdat er anders geen draagkracht is voor 6 jaren “beleid”.
De gemeenteraad blijft het hart van de lokale (representatieve) democratie. Belangrijke strategische discussies horen thuis in de raad, niet in ‘de wandelgangen’ of in ‘achterkamertjes’. De werkgroep informatie en inspraak maakt actief deel uit van het beleidsproces. Twee werkdagen per maand worden ingepland: één voor langere termijnprojecten waar inbreng mogelijk is en één om een afgewerkt dossier toe te lichten voor het naar de raad gaat. We
zullen hier als raadsleden actief in participeren. De lokale ambtenaar speelt hierbij een sleutelrol. Groen wil het lokale personeel ten volle
waarderen door het actief te betrekken, op zijn competenties aan te spreken, voldoende scholings-en opleidingsmogelijkheden te geven en spreekrecht en meldingsplicht te voorzien. Het aanlopen bij schepenen om één en ander te regelen zou voorgoed voorbij moeten zijn.
ONDERWIJS EN KINDEROPVANG
Er is een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente wat betreft kinderopvang.
Voldoende kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang moet er zijn omdat dit mee zorgt voor gelijke kansen voor elk kind. De gemeente kan zelf opvang organiseren en daarnaast is er ook ruimte voor privé-initiatieven. De gemeente verzekert de kwaliteit van alle initiatieven en zorgt voor een laagdrempelige toeleiding. Er moet voldoende overleg zijn, georganiseerd door de gemeente, tussen de verschillende initiatieven. De dagprijzen dienen inkomensgerelateerd te zijn en er dient gezorgd voor voldoende pedagogische ondersteuning.
We willen in OT inzetten op nog meer flexibiliteit en uitbreiding van het aantal plaatsen in de kinderopvang.
Daarnaast willen we de scholen verbreden en versterken en de doelen van flankerend onderwijs waar maken. We streven ernaar dat kinderen en jongeren niet naar de randgemeenten hoeven om hun talenten te ontwikkelen. Muzieklessen, lessen voor woord en dans, ... zijn lokaal ingebed en deel van het brede schoolconcept waardoor meer kinderen toegang krijgen tot deze initiatieven, en er naar toe kunnen al stappend of trappend. Zo houden we de auto ook weg uit de schoolomgeving. We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren veilig de schoolomgeving kunnen bereiken en zoeken naar oplossingen om de schoolstraten en het centrum ‘s morgens en ‘s namiddags autoluw en fietsvriendelijker te maken. We willen hierbij maximale participatie voorzien van
ouders en directies via SCHOT.
SCHOT is een voorbeeld van een unieke netoverstijgende scholengemeenschap en wil samen met het lokale bestuur de stuwende kracht zijn achter de brede school. In de toekomst gaan we op Vlaams niveau waarschijnlijk evolueren naar schaalvergroting binnen het onderwijs. We willen hierover met SCHOT in gesprek gaan om de mogelijkheden te bekijken.
LOKALE ECONOMIE
Winkels dienen gegroepeerd in het centrum. De lokale economie ondersteunen is een stadsregionaal initiatief. Er is een horecacoach,
een detailhandel coach. Leegstand wordt in kaart gebracht.
Binnen de stadsregio wordt bekeken hoe één en ander kan worden verbeterd, voorzien, ...
Deze initiatieven willen we ondersteunen door het oprichten van een ondernemersraad, een forum waar noden kunnen besproken worden tijdens laagdrempelige netwerkmomenten. In het gemeentehuis willen we een ondernemersloket voorzien. Lokale handelaars en hun producten willen we promoten. Horecazaken willen we stimuleren om met streekproducten te werken: ijs, appelen, bier.
De gemeente geeft het goede voorbeeld door een eigen duurzaam aankoopbeleid.
Milieuvriendelijke, fairtrade- en streekproducten moeten de norm zijn, niet de uitzondering.
Groen wil respect voor de sinds lang afgesproken zondagsrust. Zondagsrust is niet alleen een individueel recht, maar ook een collectief goed. Afwijkingen op de zondagsrust kunnen, maar zijn de uitzondering, niet de regel. Zo houden we het ook werkbaar voor de kleine zelfstandigen.
We zien mogelijkheden om toerisme en handel meer op elkaar af te stemmen.
Onze plattelandsgemeente heeft heel wat economische troeven die we in de verf kunnen zetten. We denken dan aan het promoten van streekproducten, hoevetoerisme en plattelandsrecreatie. Binnen de regio gaan we op zoek naar een aantal locaties voor camperplaatsen en een eco-camping.
Alle initiatieven om te komen tot een ‘Nationaal Park van de Noorderkempen’ willen we mee ondersteunen.
In alles willen we de focus leggen op Ecotoerisme: positief voor de lokale bevolking, de plaatselijke handelaars en het milieu.
We streven naar een deel- en circulaire-economie
Het repair café, de fietsbieb en de garageverkopen zijn hierin waardevolle initiatieven.
We willen bekijken hoe we lokale horecazaken kunnen stimuleren om voedseloverschotten te doneren aan de voedselbanken of via het OCMW tot bij de mensen te brengen die het moeilijk hebben.
VOEDING EN LANDBOUW
We willen inzetten op het organiseren van informatievergaderingen rond duurzame landbouw en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in Oud-Turnhout.
Landbouwers willen we stimuleren bij het vormgeven van natuurprojecten op hun bedrijventerrein.
JEUGD, CULTUUR EN SPORT, VRIJE TIJD
Kinderen en jongeren zijn belangrijke deelnemers aan de lokale samenleving.
Met het lokale jeugdbeleidsplan ingekapseld in het gemeentelijke masterplan, wil Groen garanties dat kinderen, jongeren, het jeugdhuis en de jeugdverenigingen toch betrokken blijven bij de uitwerking van het beleid.
Daarnaast willen we voor Oud-Turnhout een systeem uitwerken om ook kinderen hun inbreng te laten doen (cfr kindergemeenteraad) en willen we meer kindvriendelijke open ruimte voorzien in onze gemeente.
Er komt een nieuw jeugdhuis in Oud-Turnhout op een nieuwe locatie, dichtbij het centrum.
Uiteraard moet dit veilig en in orde zijn zowel voor de jongeren die er gebruik van maken als voor de omwonenden. Het jeugdhuis, jeugdbewegingen, al die jongeren die hun vrije tijd, enthousiasme en engagement steken in het uitwerken van fijne activiteiten voor jongeren en leeftijdsgenoten, zij zijn de toekomst, maken van onze gemeente een levende, bruisende gemeente en verdienen alle steun.
Cultuur speelt een belangrijke rol in het verbinden en samenbrengen van mensen. Mensen hebben diverse achtergronden en komen uit alle hoeken van de wereld. Het culturele aanbod en verenigingsleven mag hier een weerspiegeling van zijn.
Cultuur wordt niet opgesloten tussen de vier muren van de Djoelen, maar krijgt ook een plaats op straat en in het straatbeeld. Zo moeten wijk- en buurtprojecten naast initiatieven als Zomer op het plein en Goezot in ’t Hofke ook kansen krijgen.
Het Hofke van Chantraine is een dynamische ontmoetingsplek waar Kunst en erfgoed toegankelijk zijn voor iedereen. De plannen voor verbouwingen zijn reeds lang gemaakt, afgevoerd, uitgesteld, ... Maar de restauratie krijgt nu eindelijk vorm. Met de renovatie en uitbouw, gaat het Hofke toegankelijker gemaakt worden voor mensen met een beperking.
Het moet het visitekaartje worden van onze gemeente, ingebed in een uitgewerkt toeristisch aanbod.
De bibliotheek is een laagdrempelige, waardevolle en boeiende culturele instelling.
Groen pleit uitdrukkelijk voor het recht op informatie en cultuur. De bibliotheek is de belangrijkste instelling die dat recht garandeert. Bibliotheken zijn een manier om mensen zonder abonnementen op kranten of internet ook toegang te geven tot informatie. We willen de bib blijven ondersteunen om nog meer een educatief centrum en ontmoetingsplaats te worden. In Zwaneven en Oosthoven bekijken we of het mogelijk is te starten met een zwerfbib.
Oud-Turnhout heeft een zeer uitgebreide sportaccommodatie en daar zijn we blij om. Laat ons nu nog extra inzetten op een optimale toegankelijkheid voor kansengroepen - mensen met een beperking, mensen in kansarmoede, senioren- zodat deze infrastructuur bereikbaar is voor iedereen en optimaal benut kan worden. Initiatieven als de sporthopkaart gelinkt aan de UiTPAS kunnen de drempel voor het sporten verlagen. Het G-sport aanbod is momenteel nog te beperkt. Via subsidies proberen we clubs te stimuleren om deel te nemen aan bijscholingen. Ook het aanbod voor kleuters tijdens weekdagen, mag groeien net zoals het aanbod omni-multimove voor kinderen en senioren. We willen de samenwerking tussen sportclubs aanmoedigen wat tot een efficiënter gebruik
van mensen en middelen leidt. Er zijn nog mogelijkheden in het uitwerken van een aanbod voor bedrijven en het gemeentepersoneel.
Oud-Turnhout heeft de traditie om het verenigingsleven te ondersteunen door het ter beschikking stellen van infrastructuur en subsidies. Die weg willen we blijven bewandelen.
VEILIGHEID
De huidige trajectcontroles en het gebruik van tijdelijke camera's werkt.
Wijkagenten dienen ingezet om het contact met de buurt te onderhouden.Voldoende snelheidscontroles kunnen de veiligheid van de zwakke weggebruiker verhogen.
FINANCIËN EN FISCALITEIT
Een financieel gezonde gemeente is belangrijk. Schuldafbouw is daarom essentieel.
Daarbij moeten de middelen evenredig verdeeld worden over alle aspecten waarin de gemeente bevoegd is. Naast financiële schulden zijn ook slecht onderhouden gebouwen, wegen of rioleringen vormen van schuld, kosten die in de toekomst betaald moeten worden. Investeringen moeten daarom doordacht en op langere termijn ingepland worden.
Groene fiscaliteit – gezonde gemeentefinanciën. Kwalitatieve en voor iedereen toegankelijke dienstverlening, gepaste en goed onderhouden infrastructuur, versterken van het economisch en sociaal weefsel, vrijwaren van een aangename leefomgeving, ... de lokale overheid heeft als bestuursniveau de meest directe impact op haar burgers. Net daarom is het belangrijk dat ze voldoende middelen heeft om een duurzaam, doordacht en kwaliteitsvol beleid te voeren dat zowel de huidige als de toekomstige Oud-Turnhoutse bevolking ten goede komt.
Voor Groen betekent dit:
- Lokale fiscaliteit die berust op rechtvaardigheid en solidariteit;
- Een gezond evenwicht tussen de aanvullende personenbelasting en de
opcentiemen op de roerende voorheffing; - Stimuleren van duurzaam gedrag via subsidies en premies (energie- en
waterbesparende investeringen, duurzaam bouwen, hergebruik, huursubsidies, ...); - Retributies en belastingen bij voorkeur gericht op het vermijden van niet-duurzaam
gedrag (belasting op reclamedrukwerk, belasting op leegstand en speculatief
aangehouden niet-bebouwde percelen, ...) - Ontvangsten duidelijker toewijzen aan concrete beleidsdomeinen (rollend grondfonds
voor woonbeleid, klimaatfonds voor duurzame ontwikkeling, cultuurfonds voor
culturele initiatieven, ...) - Een betere samenwerking tussen de technische diensten van de regio waarbij
samenaankoop en gebruik van grote machines en installaties heel wat uitgaven kan
besparen; - Voorraadbeheer met het oog op zuinig gebruik;
- Kiezen voor veilige, ethische en duurzame vormen van sparen en beleggen;
- Structurele schuldafbouw is goed want zo zadelen we toekomstige burgers niet op
met de kosten van een beleid uit het verleden; - Toch zijn duurzame en energiebesparende investeringen noodzakelijk, het
vooruitschuiven in de tijd legt nl een hypotheek op de budgetten van de volgende
jaren, brengt aldaar geplande investeringen in het gedrang en maakt ingrepen die
uiteindelijk toch noodzakelijk zijn alleen maar duurder en moeilijker. - Voor specifieke projecten kan de gemeente burgers laten participeren door het
uitschrijven van deelbewijzen.
DIERENWELZIJN
Groen wil een samenleving die respectvol omgaat met dieren. Het welzijn van veel dieren komt nog te vaak in gevaar door de manier waarop ze worden gefokt, verhandeld, gehouden of gedood. Waar mensen dieren mishandelen of verwaarlozen moeten we kordaat ingrijpen.
Dieren hebben een positief effect op mensen. Huisdieren kunnen therapeutisch zijn en een hulp tegen vereenzaming.
De gemeente kan de sociaal zwakkeren steunen met een tegemoetkoming bij noodzakelijke dierenartskosten.
De gemeente voorziet voldoende hondenuitlaatplekken en -speelzones. Een leuke hondenwandeling of de organisatie van een “dierendag” met activiteiten, informatie, verzorging, ...
De gemeente bevordert de samenwerking tussen dierenambulance, dierenasiels en de hulpdiensten. Ze besteedt aandacht aan de dieren in het rampenplan en in draaiboeken van hulpdiensten.
De gemeente moet inzetten op sterilisatie/castratie en chippen van katten.
Projecten waarbij verwilderde huiskatten worden gevangen, gecastreerd en teruggeplaatst, zouden financiële ondersteuning kunnen krijgen. Momenteel wordt in Oud-Turnhout vooral doorverwezen naar de samenwerking met Veeweyde, het dierenasiel in Weelde-Statie.
De gemeente gebruikt dierproefvrije en biologisch afbreekbare schoonmaakproducten en eist hetzelfde van schoonmaakbedrijven die voor haar werken. (En geen pesticiden of schadelijke herbiciden)
Biologische veehouderij wordt gestimuleerd. De gemeente ondersteunt boeren die diervriendelijk werken.
Samenwerkingsverbanden (Regionale samenwerking)- KORDIA
Samen staan we sterker om te onderhandelen bij hogere overheden, zeker als het om subsidies gaat. Wij geloven in de kracht van schaalvergroting, solidariteit en samenwerken.
Het kan niet zijn dat we Turnhout alleen laten staan met alle lasten van een grote centrumstad terwijl we meegenieten van de lusten op gebied van cultuur, aanbod winkels, onderwijs etc.
Daarnaast is het voor een kleine gemeente als Oud-Turnhout onbetaalbaar om alle mogelijke diensten en zorg te organiseren en aan te bieden aan de eigen bevolking. Via de stadsregio worden heel wat zaken centraal en goed georganiseerd waarbij iedereen bijdraagt aan het uitwerken van het concept en het kostenplaatje deelt.
In Oud-Turnhout heeft Groen de regionale samenwerking altijd gesteund en bijgedragen tot wat KORDIA tot op vandaag geworden is. Ook in de volgende legislatuur gaan we voluit voor die samenwerking. De complexiteit van wetgeving en de gemeente overstijgende impact van sommige dossiers, maakt die samenwerking nog meer noodzakelijk.
De eigenheid van Oud-Turnhout en de lokale verankering van gemeentelijke diensten willen we daarbij echter niet uit het oog verliezen. Samenwerking ja dus, fusie neen.
Samenwerking binnen de regio zorgt voor een sterker plaatselijk bestuur. Mobiliteit, tewerkstelling, wonen, ... thema’s die niet stoppen aan de gemeentegrenzen, worden samen opgenomen, personeel, expertise en kosten worden gedeeld. Zonder de eigenheid van elke
gemeente in het gedrang te brengen, kan dit worden uitgebreid met ruimtelijke ordening, natuur-en milieuzorg...thema's die gemeentegrenzen overschrijden en waarbij een ruimtelijke, brede visie en aanpak onontbeerlijk zijn. We gaan voor een sterke stadsregionale samenwerking met bevoegdheidsoverdracht ter vervanging van het provinciale niveau.
We willen dus geen versmelting van steden en gemeenten.
Het leven van de mensen speelt zich af in hun buurt of wijk. Hoe groot de bestuurlijke schaal ook is, de buurtgerichte reflex moeten we inbouwen in de gemeentelijke projectwerking. In tegenstelling tot een fusie, blijft voor de inwoners van de gemeenten zo ook de basisvoorziening gegarandeerd: administratieve en OCMW- diensten in de directe omgeving.