Besparingen bij De Lijn

Besparingen bij De Lijn

Groen Oud-Turnhout begrijpt niet waarom Stadslijn 3, die voor de ontsluiting van de wijk rond de Kuiltjesstraat en Werkendam in Oosthoven zorgt, zou worden geschrapt. Samen met de andere besparingen die De Lijn vanaf september wil doorvoeren is dit een regelrechte aanval tegen het STOP-principe van de Vlaamse Regering, een principe dat ook  de basis vormt van ons eigen mobiliteitsplan. Groen gaat voor behoud Lijn 3. Wie gaat mee? Op de gemeenteraad van gisterenavond is gebleken dat het College van Oud-Turnhout  zich nu al heeft neergelegd bij die besparingsplannen terwijl er argumenten genoeg zijn om te pleiten voor het behoud van die lijn.

De wijk in Oosthoven is een gebied in volle ontwikkeling, in de volgende jaren komen daar nog heel wat woningen bij. Dat betekent dat er ook heel wat mensen zullen bijkomen die nood hebben aan een bus en vooral ook meer jongeren die de verplaatsing naar de Turnhoutse scholen zullen maken.

Anderzijds stellen we ook vast dat de bestaande bevolking er sterk veroudert en bijgevolg minder mobiel wordt, wat betekent dat er een goede busverbinding moet zijn naar het verzorgingsgebied en de ziekenhuizen in Turnhout.

Het afschaffen van Stadslijn 3 zal mensen verplichten om opnieuw voor de auto te kiezen, zal dus heel wat meer autoverkeer veroorzaken en zo de onkosten en parkeerdruk in Turnhout en omstreken alleen nog maar verhogen.

Dat druist volledig in tegen de basisprincipes van ons mobiliteitsplan dat juist minder autoverkeer en parkeerproblemen beoogt en dat mensen wil aanzetten om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

De plannen voor de Turnhoutse regio zijn nog niet officieel bekend gemaakt, september is nog ver weg, dus als de meerderheid echt zou willen, is het nog steeds mogelijk om in de Openbare vervoerscommissie De Lijn tot bijsturing aan te manen en samen met Turnhout te gaan voor het behoud van Stadslijn 3.

Greet OrisFractievoorzitter Groen Oud-Turnhout

16 maart 2012